Image by macrovector on Freepik

Image by macrovector on Freepik

Kada govorimo o pohranjivanju kriptovaluta, postoje dva glavna načina: na centraliziranim burzama ili na decentraliziranim hardver novčanicima. Iako oba načina omogućuju korištenje kriptovaluta za transakcije, postoji nekoliko razloga zašto je bolje pohraniti kriptovalute na decentraliziranim hardver novčanicima nego na centraliziranim burzama.

Prvo, sigurnost je ključna razlika između ovih dvaju načina pohranjivanja. Centralizirane burze su podložne kibernetičkim napadima, što znači da vaše kriptovalute mogu biti ukradene ako burza bude napadnuta. S druge strane, decentralizirani hardver novčanici su fizički uređaji koji su pohranjeni u vašoj kontroli, što znači da su vaše kriptovalute fizički zaštićene od napada.

Drugo, privatnost je još jedna važna razlika. Centralizirane burze često zahtijevaju da se identitet korisnika potvrdi, što znači da se vaše transakcije mogu pratiti. S druge strane, decentralizirani hardver novčanici koriste tehnologiju poznatu kao „tajni ključ“ koja omogućuje anonimnost transakcija.

Treće, decentralizirani hardver novčanici su često lakši za korištenje nego centralizirane burze. Oni su dizajnirani tako da ih svatko može koristiti bez potrebe za naprednom tehničkom znanošću.

Konačno, decentralizirani hardver novčanici su idealni za pohranjivanje velikih količina kriptovaluta. Centralizirane burze imaju ograničenja po pitanju količine kriptovaluta koje možete pohraniti, dok decentralizirani hardver novčanici ne sadrže takva ograničenja.

U konačnici, decentralizirani hardver novčanici su bolji izbor za pohranjivanje kriptovaluta jer su sigurniji, privatniji, jednostavniji za korištenje i idealni za pohranjivanje velikih količina kriptovaluta.

Hardver novčanici

Trezor i Ledger Nano S su dva od najpopularnijih i najsigurnijih hardver novčanika za pohranjivanje kriptovaluta. Ova dva novčanika su se dokazala kao pouzdani i sigurni način za pohranjivanje kriptovaluta, a podržavaju veliki broj različitih kriptovaluta.

Trezor hardver novčanik je prvi hardver novčanik koji je izašao na tržište i smatra se jednim od najsigurnijih načina za pohranjivanje kriptovaluta. Ovaj novčanik koristi dvostruku autentifikaciju za zaštitu korisničkih podataka i podržava više od 1000 različitih kriptovaluta, uključujući Bitcoin, Ethereum, Litecoin, i druge.

Trezor se koristi pohranjivanjem tajnog ključa na sigurno mjesto, što znači da korisnik ima kontrolu nad svojim kriptovalutama bez potrebe za povjerenjem trećoj strani. Tajni ključ se ne pohranjuje na internetu, što smanjuje rizik od hakerskog napada.

Nano hardver novčanik je jedan od najpopularnijih i najsigurnijih načina za pohranjivanje kriptovaluta. Ovaj novčanik koristi dvostruku autentifikaciju za zaštitu korisničkih podataka i podržava više od 1000 različitih kriptovaluta, uključujući Bitcoin, Ethereum, Litecoin, i druge.

Nano se koristi pohranjivanjem tajnog ključa na sigurno mjesto, što znači da korisnik ima kontrolu nad svojim kriptovalutama bez potrebe za povjerenjem trećoj strani. Tajni ključ se ne pohranjuje na internetu, što smanjuje rizik od hakerskog napada.

Trezor i Nano dolaze u obliku malenog uređaja koji se može lako prenositi i pohraniti, što ga čini pogodnim za putovanja. Također ima OLED zaslon na kojem se prikazuju transakcije i potvrde. Pristup tajnom ključu se vrši korištenjem pin koda ili učitavanjem fizičke sigurnosne kartice.

Jedna od najvećih prednosti Trezor i Nano hardver novčanika su njihovi open-source kodovi, što znači da se mogu pratiti i provjeriti njihova sigurnost. Također imaju i aktivnu zajednicu koja doprinosi razvoju i nadogradnji novčanika.

Osim Trezor i Ledger Nano S, postoji i niz drugih decentraliziranih hardver novčanika koji se smatraju dobrom opcijom za pohranjivanje kriptovaluta. KeepKey, BitBox02, Coldcard su neki od njih. Sve te opcije se mogu vidjeti na web stranici hardver novčanika ili na web stranicama specijaliziranim za kriptovalute.

Međutim, treba imati na umu da svaki novčanik ima svoje prednosti i nedostatke te je važno pažljivo razmotriti svoje potrebe i prethodno pročitati recenzije korisnika prije nego se odluči za kupnju. Kako bi se osigurala maksimalna sigurnost, preporuča se držati manji dio kriptovaluta na online burzama, a veći dio pohraniti na decentraliziranim hardver novčanicima.

 

*Molim vas uzmite u obzir da sve informacije koje se pojavljuju na našoj web stranici, uključujući hiperlinkove, druge stranice, aplikacije, forume, blogove, društvene račune i druge platforme (“Web stranica”) su informativnog karaktera i dolaze iz trećih izvora. Mi ne dajemo garanciju za točnost i ažuriranost informacija na našim stranicama. Ne preuzimamo odgovornost za bilo koji sadržaj koji nudimo i ne smatra se da predstavlja financijske savjete, pravne savjete ili bilo koji drugi oblik savjeta za vaše osobno korištenje. Korištenje ili oslanjanje na naš sadržaj je isključivo na vaš rizik i diskreciju. Prije nego što se oslonite na bilo koji sadržaj, preporučujemo da ga provjerite, analizirate i istražite. Trgovanje kriptovalutama je vrlo rizična aktivnost koja može dovesti do velikih gubitaka, stoga se preporučuje da se konsultirate sa stručnjakom prije donošenja bilo kakve odluke. Sadržaj na našoj web stranici nije namijenjen za poziv ili ponudu.