Kroz 50-godišnju povijest kućnih videoigara, igrice su bile diverzija, nešto što vam skreće misli s napornog radnog dana. Ali sada nova generacija videoigara koristi blockchain tehnologije poput NFT-ova za nagrađivanje igrača kriptovalutom.

U nekim zemljama ove igrice “igraj da zaradiš” već omogućuju igračima da zarađuju za život igrajući video igre, s programima stipendiranja i akademijama koje niču kako bi se igračima pomoglo da se snađu u ovom čudnom novom svijetu.

Play-to-Earn su online igre koje igračima omogućuju da zarade nagrade sa stvarnom vrijednošću ispunjavanjem zadataka, borbom protiv drugih igrača i napredovanjem kroz različite razine igre. Ove nagrade dolaze u obliku imovine u igri kao što su kripto tokeni, virtualna zemlja, kao i skinovi, oružje i drugi NFT-ovi.

Za razliku od uobičajenih igara, gdje se predmeti unutar igre drže na ograđenim podatkovnim mrežama u vlasništvu su tvrtki koje su kreirale igru, NFT-ovi omogućuju igračima posjedovanje jedinstvene imovine koju kupe. Štoviše, nakon što posjedujete NFT, možete ga slobodno prodavati izvan platforme na kojoj je stvoren, nešto što nije moguće s običnim igrama.

S običnim igrama nema drugog poticaja za igranje osim čistog užitka. Plaćate za igru i osim ako niste profesionalni esport igrač ili streamer s velikim brojem sljedbenika, nikada nećete moći unovčiti svoje vrijeme igranja. Nasuprot tome, blockchain igre nude igračima priliku da zarade pravi novac.

Budući da blockchain tehnologija omogućuje korisnicima transakcije gdje god se nalazili, igrači mogu prenijeti vrijednost i biti plaćeni da igraju bez obzira na to tko su ili gdje se u svijetu nalaze.

Najbolje Play to Earn igre za 2022. godinu.

Ako želite sudjelovati u blockchain igarama, pogledajte naš popis najboljih P2E igara za 2022.:

 1. Battle Infinity – Općenito, najbolja igra za zaradu
 2. Axie Infinity – P2E igra u stilu Pokémona
 3. Star Atlas – Metaverzum istraživanja svemira
 4. The Sandbox – Jedna od najboljih igra za zarađivanje NFT-ova za kreativne ljude
 5. Silks – Uzbudljiva P2E igra s inovativnim igranjem
 6. Splinterlands – Borite se protiv čudovišta za nagrade i kripto žetone
 7. Spells of Genesis – Puzzle igra
 8. Decentraland – Kupujte i prodajte nekretnine kao NFT-ove u Metaverseu
 9. Alien Worlds – Besplatna igra smještena u SciFi Metaverseu
 10. Sorare – Fantasy Football igra temeljena na Ethereum platformi
 11. Thetan Arena – Dizajniran za kombiniranje vaših osobnih i timskih vještina
 12. Lucky Block – Popularna kripto igra Play to Earn za 2022

Kako odabrati igru

Važno je odrediti koje vrste igara volite. Play-to-earn jednostavno je evolucija igranja, a osnovna pretpostavka trebala bi biti da uživate u onome što radite. Ako vam je dosadno ili se osjećate kao da radite, onda to vjerojatno nije igra za vas.

Evo nekoliko pitanja koja si trebate postaviti kada želite odabrati svoju prvu play-to-earn igru:

Smatrate li ovu vrstu igre zabavnom i zanimljivom?

Postoji li unaprijed trošak za početak igranja?

Ako postoji početni trošak, je li vam to prihvatljivo?

Postoji li način da prvo isprobate igru besplatno?

Razumijete li mehaniku igre?

Razumijete li kako programeri zarađuju?

Razumijete li ekonomiju žetona igre?

Na početku biste mogli započeti s besplatnom igrom. To će vam dati priliku da besplatno testirate mehaniku igre prije nego što se financijski obvežete.

Kako napraviti kripto novčanik

Ako želite započeti s play-to-earn igrama, trebat će vam kripto novčanik. To će vam omogućiti povezivanje s igrom i kupnju NFT-ova. Najpopularniji besplatni online novčanik je “Metamask”.

Metamask dolazi kao proširenje preglednika ili mobilna aplikacija. Omogućuje vam pohranu bilo koje kriptovalute u bilo kojem lancu koji vam može zatrebati. Iako je popularan, imajte na umu da je Metamask često meta hakera.

Budite oprezni dok ga koristite i nikada nikome ne dijelite svoju lozinku i privatni ključ(frazu). Za maksimalnu sigurnost potražite fizičke novčanike za pohranjivanje svojih kovanica i NFT-ova.

Fizički novčanik osigurava vašu kriptovalutu u izvanmrežnom uređaju koji se ne može hakirati. Iako je bolji za sigurnost, i dalje ćete trebati Metamask ili alternativni online novčanik za pristup većini igara. Zatim možete prenijeti svoje novčiće u fizički novčanik.

Svi novčanici služe istoj svrsi: služe kao vaša vlastita kripto banka. Trebat će vam novčanik ako želite pohraniti Bitcoin, Ethereum ili Axie Infinity tokene. Isto vrijedi za sve transakcije, budući da novčanik služi i kao validator.

Kako biste kupili NFT-ove na bilo kojem tržištu, trebat će vam dovoljno kriptovalute za transakciju, naknade za slanje i ispravna veza s blockchainom. Većina NFT-ova živi na Ethereum blockchainu, stoga bi vam trebao novčanik kompatibilan s Ethereumom da biste dovršili kupnju.

Nakon kupnje, NFT-ovi se također pohranjuju u vaš novčanik, zbog čega je još važnije imati na umu kompatibilnost s blockchainom na kojem je igra kreirana.

Ključno je da zapišete 24 riječi(privatni ključ) koje vam Metamask ili drugi novčanici generiraju pri otvaranju novčanika.

U slučaju da izbrišete MetaMask ekstenziju u vašem pregledniku ili MetaMask aplikaciju u vašem uređaju, za pristup novčaniku biti će potrebno upisati privatne riječi koji ste zapisali. U slučaju gubitka privatnog ključa, nećete moći pristupiti svojim sredstvima.

Nikada ne dijelite ove riječi s nikim iz bilo kojeg razloga.

Ni pod kojim okolnostima valjana, pouzdana institucija od vas neće tražiti da podijelite svoje 24 riječi. Ako netko to učini, to je prevarant.

Kako kupiti kriptovalutu?

Ako posjedujete fizički novčanik, možete koristiti njegovu popratnu aplikaciju za kupnju i razmjenu gotovo bilo koje kriptovalute ili putem dodatka za vaš Metamask / novčanik preglednika za kupnju novčića koji su vam potrebni za igru.

Kupnja kriptovalute na centraliziranoj mjenjačnici

Kriptovaluta se obično može kupiti izravno putem centralizirane mjenjačnice (ili CEX). Najpopularnije centralizirane mjenjačnice su Binance i Coinbase.

Korištenje Binancea i Coinbasea slično je registraciji u financijskoj instituciji. Iako jednostavan, proces će biti dug i zahtijevat će nekoliko metoda provjere autentičnosti. Morate dovršiti postupak verifikacije kako biste mogli kupovati ili obavljati transakcije na platformi.

Obje mjenjačnice omogućuju korisnicima plaćanje debitnom ili kreditnom karticom, dajući vam brz i jednostavan način da pretvorite svoju fiat valutu (HRK, EUR, USD, GBP) u kriptovalutu.

Kupnja kriptovalute na decentraliziranoj mjenjačnici

Nisu sve kriptovalute dostupne na centraliziranoj mjenjačnici. Nove igre, ili čak etablirani naslovi, ponekad će koristiti samo decentralizirane mjenjačnice (DEX), gdje je jedini dostupan način kupnje putem drugih kriptovaluta.

To znači da možda nećete moći kupiti upravljački token igre svojom debitnom karticom. Umjesto toga, vjerojatno biste prvo morali kupiti Ethereum, a zatim taj Ethereum zamijeniti za token koji koristite u igri.

Općenito govoreći, ETH i wETH najvažniji su novčići koje treba držati u novčaniku jer se lako mogu kupiti fiatom i koristit će se za većinu transakcija ili zamjena. Da biste zamijenili ETH s drugim kovanicama, koristite platformu kao što je Pancakeswap za Binance Smart Chain ili Quickswap za projekte temeljene na poligonu.

Imajte na umu da DEX nije tako siguran kao njegovi centralizirani parnjaci. Likvidnost uglavnom osiguravaju korisnici korištenjem “Liquidity Pools”, gdje drugi vlasnici kriptovaluta ulažu svoje kovanice. Radite samo na decentraliziranim burzama kojima vjerujete i koje imaju veliku bazu korisnika.

Kako kupiti i prodati NFT-ove?

NFT-ovi su druga najveća komponenta play-to-earn igara. Dok vam kripto novčići omogućuju zaradu od igranja, NFT-ovi su imovina s korisnošću unutar igre kojom se također može trgovati na otvorenom tržištu.

NFT-ovi u igrama mogu biti bilo što, od likova do zemlje, i obično se razmjenjuju na otvorenom tržištu. Ovo tržište je u vlasništvu studija za razvoj igara. Postoji i sekundarno tržište, gdje ih igrači razmjenjuju s drugim igračima.

Veliki dio uspjeha bilo kojeg naslova u prostoru blockchain igara dolazi od toga koliko NFT-ovi postaju vrijedni. Sredstva obično počinju s niskom osnovnom cijenom i rastu s igrom. Ponekad se prodaju za velike svote, kao u slučaju Axie Infinity 2021., gdje bi jedan osnovni Axie mogao koštati i do 1000 dolara.

Kupnja NFT-ova

Kupnja NFT-ova je relativno lak proces. Najprije se morate pobrinuti da imate novčanik u koji ih možete pohraniti. Igre vam često daju mogućnost da vidite i istražite svoju NFT kolekciju putem vlastitih alata, povezujući se putem Web3 novčanika kao što je Metamask.

Kada kupujete imovinu na tržištu, od vas će se tražiti da platite kupovnu cijenu i naknadu. Naknada je potrebna za finaliziranje transakcije na blockchainu. Mali dio koristi se za nagrađivanje validatora: računala u mreži koja pomažu da blockchain radi besprijekorno.

Kupovna cijena često je podijeljena u dva dijela: jedan za programere igara, koji zarađuju mali postotak svih transakcija na tržištu, i najveći dio, koji se daje prethodnom vlasniku imovine. Ponekad si programeri igara ne mogu priuštiti izgradnju internog tržišta za NFT-ove. U tom slučaju obično odlaze na Open Sea ili sličnim tržnicama. Na Open Seau svatko može navesti svoje NFT-ove za prodaju ili može kupiti NFT-ove drugih korisnika. To je kao eBay, ali za blockchain.

*VAŽNO: Sav sadržaj koji je prikazan ovdje na našoj web stranici, hiperlinkovima(poveznicama) drugih stranica, povezanim aplikacijama, forumima, blogovima, računima društvenih medija i drugim platformama (“Web mjesto”) informativnog je karaktera, nabavljen iz izvora trećih strana. Ne dajemo jamstvo za sadržaj i informacije na našim stranicama, uključujući, ali ne ograničavajući se na točnost i ažuriranje. Nijedan dio sadržaja koji pružamo ne predstavlja financijski savjet, pravni savjet ili bilo koji drugi oblik savjeta namijenjen vašem osobnom oslanjanju u bilo koju svrhu. Bilo kakvo korištenje ili oslanjanje na naš sadržaj isključivo je na vaš vlastiti rizik i diskreciju. Trebali biste provesti vlastito istraživanje, pregledati, analizirati i provjeriti naš sadržaj prije nego što se oslonite na njega. Trgovanje je vrlo rizična aktivnost koja može dovesti do velikih gubitaka, zato se obratite svom financijskom savjetniku prije donošenja bilo kakve odluke. Nijedan sadržaj na našoj web stranici nije namijenjen pozivu ili ponudi.