[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Pročitajte kako nam je bilo na konferenciji  We are developers u Beču i na druženju sa vjerojatno najpoznatijim Bitcoin ekspertom Andreas Antonopoulosom.

Od 15. do 18. svibnja u Beču je održana najveća europska konferencija za programere We Are Developers World Congress 2018. Programeri različitih područja iz cijelog svijeta došli su slušati i učiti od vodećih programera i stručnjaka.  Jedan od spikera na glavnoj pozornici bio je Mate Rimac koji je super predstavio svoju tvrtku Rimac Automobili, te ispričao koliko su programeri bitan dio njegovog tima od čak 400 ljudi. Do sada na ovoj poznatoj konferencije kriptovalute i Blockchain tehnologija nisu imali niti jednog predstavnika. Drago nam je da je 2018. godina preokret i da smo imali priliku uživati u čak desetak prezentacija na temu kriptovalute i Blockchain tehnologija. Svakako bi izdvojili jednog spikera, a to je Andreas Antonopoulos – Bitcoin stručnjak, programer, poduzetnik, autor, govornik.

Andreas je osoba koja od 2012. godine svoje vrijeme potpuno posvećuje Bitcoin tehnologiji. Od tada nije stao, 12 do 16 sati svaki dan, 7 dana u tjednu radi, putuje, priča po konferencijama i ne misli stati. Užitak nam je bio slušati njegov govor na konferenciji koja je udomaćila čak 8000 developera iz 50ak zemalja. Njegova prezentacija pod nazivom “Bitcoin, Ethereum, Open Blockchains: Building Programmable Money” privukla je oko 4000 programera. Zanimljivosti iz prezentacije pročitajte u nastavku.

Zašto Bitcoin a ne Blockchain

Na početku svog govora Andreas je spomenuo glasanje na samom početku konferencije i programeri su glasali da su najviše zainteresirni za Blockchain tehnologiju. Blockchain je jedna od tehnologija na kojoj su bazirane kriptovalute. Trenutno Blockchain tehnologija ima veliku pozornost i svi pričaju i spominju Blockchain, ali nastaje problem jer Blockchain sam nije jedina tehnologija koja omogućuje besprijekoran rad kriptovaluta. Andreas je spomenuo da je Blockchain jedna nova struktura baze koja je dosadna i  spora. Sporija i tisuće puta od trenutnih baza koje koriste centralne usluge i servisi, te igrači poput Google, Facebooka i Amazona. Blockchain struktura povezuje blokove informacija (transkacije ili neke druge vrsta informacije) i hashira podatke. Ova vrsta baze moguće je dobiti i sa postojećom tehnologijom. Ako želite jednu sporu bazu poput ove možete koristiti i isto izvesti sa Microsoft Enterprise SQL bazom no nitko od investitora vas neće obasipati milijunima i to je razlog zašto svi guraju Blockchain tehnologiju jer žele investicije, milijune dolara za građenje starih sustava na novoj platformi. Nažalost svjedočit ćemo sličnom scenariju kao sa web aplikacijama i web servisima koji nisu preživjeli dot com bubble početkom milenija. Blockchain tehnologija donosi obećanje da podatci koji se unesu nisu izmjenjivi od treće strane ili neke osobe. Još jedan mit koji nije istinit. Andreas je pobornik Blockchaina ali otvorene vrste Blockchaina. Zašto “Open Blockchain” a ne privatni Blockchain? Preporučamo da pogledate njegov govor pod nazivom Blockchain vs Bullshit koji je Youtube cenzurirao.
Link za video je: https://www.youtube.com/watch?v=SMEOKDVXlUo.

Bitcoin blockchain i Bitcoin sustav su najbolje osigurani monetarni sustavi na svijetu. Andreas smatra da će open Blockchains odnosno otvoreni Blockchain (javni) promijeniti svijet i način na koji komuniciramo vrijednost i novac preko interneta, no do toga ima još puno posla. Uspoređuje ih sa internetom početkom 90ih godina prošlog stoljeća.  Neki su odbacili da će internet ikada koristiti masa jer je prekompliciran. Bill Gates, vlasnik Microsofta krivo je prognozirao da će internet biti samo jedan manje bitan dio koji će se koristiti a da je njegov proizvod operativni sustav Windows budućnost interakcije čovjeka i računala. Danas znamo da praktički sve aplikacije i inforamcije koje nam se serviraju na našim uređajima zahvaljujemo internetu. Čak i govor (voice) na mobitelima ne koristi analogni signal sve putuje preko interneta. Internet je mreža s otvorenim protkolom koji služi za razmjenu inforamcija i komunikaciju između različitih uređaja. Danas je jedan dobar dio interneta slobodan i otvoren, iako su velike korporacije poput Googlea centralizirale usluge koje nude preko interneta. Slično je i sa webom (jedna od tehnologija na internetu). Kada se pojavio web, svi su htjeli web nitko nije htio imati veze sa internetom i internetskim protokolima koji su stvorili fundament za sve kasnije digitalne inovacije na njemu. Sličan problem danas Andreas vidi sa Bitcoinom. Bitcoin i Bitcoinov blockchain moraju prvo postaviti dobar fundament kako bi nastale nove aplikacije i novi sustavi. Pričao je da je sada golden age (zlatno doba) za stvaranje i definiranje u kojem će smjeru Bitcoin putovati. Baš kao internet početkom 90ih. Zašto je uvjeren da će Bitcoin uspjeti? Zbog svojih 5 karakteristika koje je naveo a to su:

Za razvoj Facebook aplikacija treba vam dozvola Facebooka da razvijate. Za razvoj Google aplikacija, Google morate pitati za dozvolu za programiranje vaše inovativne ideje ili servisa. Kod Bitcoina toga nema svi mogu koristiti. inovacije smišljati i definirati sustave za komuniciranje i slanje vrijednosti (uključujući novac) preko interneta. Gdje god imate otvorene sustave nizaju se inovacije, noviteti i revolucionarne ideje, no Bitcoinom ne upravlja nitko, iako smo čuli desetak teorija zavjere da upravljaju bankari, wall street pa čak i CIA ili FBI. Bitcoin je nekontroliran. Utjecati na cijenu mogu spomenuti kratkoročno, ali za sada nema načina kontroliranja sustava.

Inovacija u svijetu monetarnih sustava se može desiti ako koristimo otvorenu Blockchain tehnologiju, bankarska industrija, ali i ostale industrije odobravaju privatnu Blockchain tehnologiju. Bitcoin će slično kao internet postaviti fundamentalnu tehnologiju za nove monetarne sustave baš iz tog razloga i 5 karakteristika koje dozvoljavaju da se dalje širi, razvija i revolucionira najdominantija tehnologija današnjice – novac.

Andreas je poznat po kontroverznim izjavama i veliki je kritičar monetarnih sustava središnjih banaka. On je radio dugo kao sigurnosni konzultant najvećih banaka na svijetu. Trenutni sustavi funkcioniraju na povjerenje, mi vjerujemo ljudima u središnjoj banci da nas inflacijom i printanjem novca neće previše osiromašiti. Ovakav sustav uglavnom odgovara ljudima koji upravljaju valutom i tokom novca, eliti i oligarhima. Iako je novac jedna od najstarijih tehnologija, rijetko tko razumije kako funkcionira novac. Ispada da onaj koji upravlja novcem ima praktički neograničenu moć. Bitcoin demokratizira novac. Jedno pitanje iz publike za Andreasa glasilo je: “Bitcoin je nereguliran, boji li se da će se države protiviti i uništiti Bitcoin”, na što je odgovorio: “Bitcoin je najbolje regulirani monetarni sustav na svijetu, regulira ga matematika i niti jedan pojedinac ne može zloupotrebiti ovaj sustav u svoju korist jer nitko nema kontrolu nad Bitcoinom. Takve je prirode da nema točke koja bi se mogla kontrolirati”. Na ovaj odgovor je dobio aplauz od cijele dvorane.

Argument protivnika Bitcoina u početku je Bitcoin i kriminalci, danas  je to zagađenje okoliša rudara

Bitcoin sustav osiguravaju računala koje troše ogromne količine električne energije. Sustav je namjerno tako napravljen. I u zadnjih godinu dana glavni argument protiv Bitcoina je zagađenje okoliša i trošenje energije. Razlog zašto je ovaj sustav toliko siguran je zbog potrošnje el.energije koja je rudaru potrebna za dokaz i pravo na kreiranje novog bloka u Blockchain. Svatko može biti sudionik Bitcoin sustava i osigurati mrežu ukoliko ima adekvatnu opremu. Antonopoulos argumentira da potrošnju energije svjedočimo u svim industrijama. Facebook i Google Data Centri isto tako koriste energiju i zagađuju okoliš. Visa sustav pri svakoj transakciji isto tako troši energiju. Tako da ga ne brine argument koji se vuče po medijima, a spremaju se i rudarske operacije sa obnovljivom energijom i tada će mediji i protivnici Bitcoina smišljati nove argumente. Postavljeno je pitanje iz publike Andreasu koje je glasilo: “Više od 50% rudarenja bitcoina drže tri entiteta, nije li zbog sustav ipak centralan i imaju li ta tri entiteta moć da unište Bitcoin?”
Njegovo odgovor: ” Ne brine me ta činjenica, jer na prvu izgleda kao da je to 3 entiteta i radi se o tzv. mining poolovima. Puno malih anonominih i javnih rudara spojeni u jedan bazen rudara koji ima veću šansu osvojiti utrku i udio u novo predstavljenim količinama istoimene kriptovalute bitcoin. Prijetnja Bitcoinu se dešava svaki dan, no zaboravljamo koliko je  ova mreža otporna na napade. Tko god pokuša ili je pokušao zasada je neuspješno izvršio napad. Iako svi protivnici pričaju o različitim načinima i slabim točkama ove tehnologije no kada bi se proveo napad, shvatili bi da nije moguće samo tako srušiti  Bitcoin mrežu. Bitcoin mreža nema centralnu točku koju možete napasti (single point of failure). Uvijek na prvu izgleda kao da ima nekih slabih točaka ili centralizirane koncentracije moći, no Bitcoin je najsigurniji Blockchain na svijetu, sigurniji od ostalih Blockchainova zbog svih tih računala koji svoje resurse daju mreži. ”

GDPR i Bitcoin

Jako zanimljivo pitanje je netko postavio iz publike koje glasi:”Brine li ga nadolazeća regularitva iz EU o osobnim podatcima – GDPR”, na što je odgovorio sa smješkom: “Ne brine me da će GDPR zasmetati Bitcoinu. Razlog tome je što jednom kada nešto zabilježite na Blockchain recimo Ethereum Blockchain taj dio, ta informacije će zauvijek biti zabilježena. Kome to smeta – opet eliti i moćnicima koji će htjeti iskorištavati svoju moć i npr. zataškati nedjela. Zna li itko iz publike skandal koji je trenutno aktualan u kini?” Nitko nije digao ruku od 4000 programere u redovima. Nastavio je:” Trenutno Kinu tresu seks skandali na fakultetima. Profesori su seksualno zlostavljali studentice. I njihov režim to jako dobro zataškuje. Šta se desilo? Jedna studentica je snimala svog profesora mučitelja i zabilježila na Ethereum Blockchain. Tako da njegovo nedjelo nikada neće se moći zaboraviti. Ljudi u zemljama gdje se ovakve stvari dešavaju prvi put u povijesti imaju oružje da se bore protiv svojih mučitelja.”

Druženje sa Andreasom uz kriglu pive

Spomenuli smo da Andreas putuje po cijelom svijetu i govori o Bitcoinu. Posvetio je svoj život učenju drugih i ima veliku zajednicu koja podržava njegov rad. Mi već godinama podržavamo Andreasa malom mjesečnom donacijom od 5 dolara, kako bi svoj rad nastavio zauzvrat smo imali priliku družiti se u Beču uz kriglu pive. Iako je inicijalno bilo dogovoreno 2h sa 15ak nas, Andreas je bio punih 5h sa svojim pristalicama. Pričali smo o raznim Bitcoin temama, potpisivao je svoje knjige, koje online možete besplatno čitati ili kupiti na Amazonu. Poznat je po isporuci naelektriziranih  razgovora koji kombiniraju ekonomiju, psihologiju, tehnologiju i teoriju igara s aktualnim događajima, osobnim anegdotama i povijesnim presedanom bez napora prenosi složena pitanja Bitcoina i Blockchaina iz apstraktnog u stvarni svijet. Sa više od 200 video zapisa preporučamo da pogledate njegov Youtube kanal i informirate se ne kako Bitcoin funkcionira nego zašto je Bitcoin bitan.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”20px” padding_right=”” padding_bottom=”20px” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”3_4″ spacing=”” center_content=”yes” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” undefined=”” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1″ bordercolor=”” highlightposition=”top” content_alignment=”center” link=”http://bitcoin-radionica.com/#prijavite-se” button=”Prijavite se na radionicu” linktarget=”_blank” modal=”” button_size=”large” button_type=”flat” button_shape=”square” buttoncolor=”default” title=”Za više informacija o Bitcoinu prijavite se na našu radionicu ili zatražite 1h konzultacije.

” description=”” margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]