Što je to kripto novčanik?

Kripto novčanik je uređaj, fizički medij, program ili usluga koja pohranjuje javne(eng. public key) i privatne ključeve(eng. private key).

Image by Freepik

Image by Freepik

Novčanik ima svoju jedinstvenu javnu adresu(javni ključ) na koju možete primiti kriptovalutu. Npr. kao što možete poslati poruku na vašu email adresu ili novčana sredstva na vaš IBAN račun koji koristite u banci.

Svaka kriptovaluta ima vlastiti blockchain, trenutno nije moguće poslati jednu vrstu kriptovalute na adresu druge vrste, npr. Bitcoin nije moguće poslati na Ethereum adresu novčanika i obrnuto.

Primjer Bitcoin javne adrese

Primjer Ethereum javne adrese

U osnovi je kripto novčanik jednak bankovnom računu. Omogućuje vam primanje novčića, pohranjivanje i slanje drugima. Da bi netko pohranio i poslovao s bitcoinima mora posjedovati Bitcoin novčanik.

Pri otvaranju bitcoin novčanika sustav će generirati vaš javni ključ (adresu) i privatni ključ koji je potrebno pohraniti(zapisati). Otvaranje novčanika je besplatno i neograničeno. Ključevi se sastoje od kombinacije brojeva i slova, samo vlasnik novčanika tj. privatnog ključa može upravljati novčanikom odnosno ovjeravati transakcije. Ključevi nisu povezani s vašim podacima(ime i prezime, adresa i drugi osobni podaci).

Privatni ključ možete zamisliti kao neku vrstu lozinke koju treba čuvati na sigurnom mjestu. Privatan ključ otključava vašu kriptovalutu na blockchainu, a na vama je da odlučite na koji način želite pohraniti vaše privatne ključeve.

S Bitcoin novčanikom ne pohranjuje se ni jedan bitcoin na lokalnom računalu ili negdje u banci, već je sve pohranjeno(zapisano) digitalno u glavnoj knjizi, poznatoj kao Bitcoin blockchain.

Postoje razni softverski i hardverski novčanici koji sadrže više vrsta kripto novčanika, pohranjuju javne i privatne ključeve u backup frazu(sigurnosnu kopiju od 12,18 ili 24 riječi) za povrat novčanika. Frazu treba zapisati na papir ili na sigurnosne čelične pločice(kapsule) te ih čuvati na tajnom i sigurnom mjestu. U slučaju da izgubite ili promijenite svoj uređaj, uvijek možete s frazom napraviti oporavak novčanika.

Vrste novčanika

Novčanik na mjenjačnicama i burzama

Coinbase mjenjačnica

Najpopularnija mjenjačnica među korisnicima je Coinbase, jedna od najvećih kripto mjenjačnica na svijetu. Tvrtke poput Coinbase učinile su veliku stvar zbog uvođenja velikog broja korisnika u ekosustav.

Jednostavna je za korištenje, potrebno je napraviti registraciju i verifikaciju računa kako bi mogli kupovati kriptovalute.

REGISTRACIJA

Coinbase pohranjuje privatne ključeve umjesto vas, u slučaju da zaboravite podatke za prijavu na račun, tražiti će vas verifikaciju računa za pristup. Važno je zapamtiti da onaj tko kontrolira vaše privatne ključeve kontrolira i kripto novčanik koji je povezan s njima.

Coinbase ima web i mobilnu stranicu te aplikaciju dostupnu na Android i iOS uređajima. Ima razne bonus programe u kojima možete zaraditi kriptovalute ako učite o njima.

REGISTRACIJA

Binance burza

Binance je najpopularnija kripto burza s najvećim izborom kriptovaluta u ponudi.

Pohranjuje privatne ključeve umjesto vas, u slučaju da zaboravite podatke za prijavu na račun, tražiti će vas verifikaciju računa za pristup. Važno je zapamtiti da onaj tko kontrolira vaše privatne ključeve kontrolira i kripto novčanik koji je povezan s njima.

VODIČ ZA OTVARANJE BINANCE BURZE

Desktop novčanik

Electrum

Electrum je Bitcoin novčanik za Mac, Linux i Windows operativne sustave, kreiran u studenom 2011. godine.

Electrum nije kripto novčanik za korisnike koji se tek upoznavaju s blockchain sustavom, već je namijenjen trgovcima kriptovalutama i investitorima koji već znaju kako blockchain funkcionira

Mobilni novčanik

BRD

BRD je među popularnijim novčanicima na iPhone i Android uređajima. Softver je otvorenog koda, prilagođen je za korisnike koji su novi u kripto svijetu. Također, ima dobro sučelje koje slanje i primanje kriptovaluta čini ugodnim i jednostavnim procesom.

TRUST

Trust je trenutno jedan od najboljih kripto novčanika za iPhone i Android uređaje. Softver je otvorenog koda i korisniku daje potpunu kontrolu nad njegovim privatnim ključevima.

Zamislite web i mobilne novčanike poput vašeg novčanika danas. Koristite ga za spremanje novca, ali ne i životne ušteđevine. Sjajni su ako vršite česte uplate, ali nisu dobar izbor za sigurno pohranjivanje kriptovaluta.

Hardverski novčanik

Hardverski novčanik je fizički uređaj izrađen isključivo za sigurnu(offline) pohranu kriptovaluta.

Privatni ključ pohranjen je na samom uređaju koji uvijek mora biti povezan s računalom, telefonom ili tabletom kako bi mogli upravljati vašim kriptovalutama.

Za razliku od nesigurnih uređaja koji su povezani s internetom, kod hardver novčanika privatni ključ nikada ne napušta uređaj, a za potvrdu transakcije potrebno je pritisnuti gumb na samom uređaju.

Hardverski novčanici nisu besplatni kao online novčanici ali su trenutno najbolji i najsigurniji način pohrane kriptovaluta.

Dva najpopularnija proizvođača su Trezor i Ledger.

Trezor novčanik

Trezor One

https://shop.trezor.io/?h=7472657a6f722e696f

Trezor Model T

https://shop.trezor.io/?h=7472657a6f722e696f

Ledger novčanik

Ledger Nano S

https://shop.ledger.com/

Ledger Nano X

https://shop.ledger.com/

Sigurnosne kopije u obliku čelične kapsule i pločice

Čelične kapsule i pločice doslovno su komad neuništivog nehrđajućeg čelika koji možete koristiti za pohranu svojih privatnih ključeva ili sigurnosnih kopija. To je dobar izbor ako ste zabrinuti da bi mogli izgubiti papirnate kopije(npr. ako živite u području s velikim poplavama, požarima ili potresima).

https://cryptosteel.com/shop/?v=fd4c638da5f8

Čelični novčanici zanimljivi su jer mogu biti kao “papirnati novčanik” ili kao kopija za bilo koju vrstu kripto novčanika u slučaju da se izgube, ukradu ili unište.

Papirnati novčanici

Postavljanje papirnatog novčanika je samo za napredne korisnike. Ako pogrešno postavite papirnati novčanik, rezultat toga može biti gubitak sredstava. Nastavite na vlastiti rizik.

https://www.bitaddress.org/

https://btcarmory.com/

Ne odgovaramo za eventualne gubitke kriptovaluta ili podataka kao što su privatni ključevi do kojih može doći zbog neiskustva u korištenju ili tehničkih poteškoća od strane bilo koje kripto burze, mjenjačnice ili kripto novčanika. Tehnologija i servisi koje spominjemo nisu naš proizvod već su trenutno jedni od najboljih rješenja na tržištu.