Što su to decentralizirane financije (DeFi)?

Decentralizirane financije (DeFi) su nova financijska tehnologija koja se temelji na sigurnim distribuiranim knjigama sličnim onima koje koriste kriptovalute. Sustav uklanja kontrolu koju banke i institucije imaju nad novcem, financijskim proizvodima i financijskim uslugama.

Image by master1305 on Freepik

Neke od ključnih atrakcija DeFi-ja za mnoge korisnike su:

Razumijevanje decentraliziranih financija (DeFi)

Da bismo razumjeli decentralizirane financije i kako one funkcioniraju, potrebno je razumjeti kako se centralizirane financiranje razlikuje od DeFi-ja.

Centralne financije

U centraliziranim financijama, vaš novac drže banke, korporacije čiji je cilj zaraditi novac. Financijski sustav prepun je trećih strana koje olakšavaju kretanje novca između stranaka, pri čemu svaka naplaćuje naknadu za korištenje svojih usluga. Na primjer, recimo da ste kreditnom karticom kupili galon mlijeka. Naplata ide od trgovca do banke preuzimatelja, koja prosljeđuje podatke o kartici mreži kreditnih kartica.

Mreža zahtijeva plaćanje od vaše banke. Vaša banka odobrava naplatu i šalje odobrenje mreži, preko banke preuzimatelja, natrag trgovcu. Svaki entitet u lancu prima plaćanje za svoje usluge, općenito zato što trgovci moraju platiti za vašu mogućnost korištenja kreditnih i debitnih kartica.

Sve ostale financijske transakcije koštaju; zahtjevi za kredit mogu trajati danima prije nego što budu odobreni; možda nećete moći koristiti usluge banke ako putujete.

Decentralizirane financije

Decentralizirano financiranje eliminira posrednike dopuštajući ljudima, trgovcima i poduzećima da provode financijske transakcije putem nove tehnologije. To se postiže peer-to-peer financijskim mrežama koje koriste sigurnosne protokole, povezivanje, softver i hardverski napredak.

S bilo kojeg mjesta na kojem imate internetsku vezu, možete posuđivati, trgovati i posuđivati pomoću softvera koji bilježi i provjerava financijske radnje u distribuiranim financijskim bazama podataka. Distribuirana baza podataka dostupna je na raznim lokacijama; prikuplja i agregira podatke od svih korisnika i koristi mehanizam konsenzusa za njihovu provjeru.

Decentralizirane financije koriste ovu tehnologiju kako bi eliminirale centralizirane modele financiranja omogućavajući svakome korištenje financijskih usluga bilo gdje, bez obzira tko ili gdje se nalazi.

DeFi aplikacije daju korisnicima veću kontrolu nad svojim novcem putem osobnih novčanika i usluga trgovanja koje služe pojedincima.

VAŽNO: Iako oduzima kontrolu trećim stranama, decentralizirane financije ne osiguravaju anonimnost. Vaše transakcije možda nemaju vaše ime, ali ih mogu pratiti entiteti koji imaju pristup. Ti subjekti mogu biti vlade, tijela za provedbu zakona ili drugi subjekti koji postoje radi zaštite financijskih interesa ljudi.

 

Kako DeFi funkcionira?

Decentralizirane financije koriste blockchain tehnologiju koju koriste kriptovalute. Blockchain je distribuirana i zaštićena baza podataka ili knjiga. Aplikacije zvane dApps koriste se za rukovanje transakcijama i pokretanje blockchaina.

U blockchainu, transakcije se bilježe u blokovima, a zatim ih provjeravaju drugi korisnici. Ako se ti verifikatori slože oko transakcije, blok se zatvara i šifrira; stvara se drugi blok koji u sebi ima informacije o prethodnom bloku.

Blokovi su “chained” zajedno kroz informacije u svakom bloku koji se nastavlja, dajući mu naziv blockchain. Informacije u prethodnim blokovima ne mogu se mijenjati bez utjecaja na sljedeće blokove, tako da ne postoji način da se promijeni blockchain. Ovaj koncept, zajedno s drugim sigurnosnim protokolima, osigurava sigurnu prirodu blockchaina.

DeFi financijski proizvodi

Peer-to-peer (P2P) financijske transakcije jedna su od temeljnih pretpostavki iza DeFi-ja. P2P DeFi transakcija je kada se dvije strane dogovore zamijeniti kriptovalutu za robu ili usluge s uključenom trećom stranom.

Da biste to u potpunosti razumjeli, razmislite o tome kako dobiti zajam u centraliziranim financijama. Morat ćete otići u svoju banku ili drugog zajmodavca i podnijeti zahtjev za jedan. Ako ste bili odobreni, platili biste kamate i naknade za usluge za privilegiju korištenja usluga tog zajmodavca.

U DeFi-ju biste koristili svoju decentraliziranu financijsku aplikaciju (dApp) da unesete svoje potrebe za kreditom, a algoritam bi vas spojio sa stranom koja zadovoljavaju vaše potrebe. Tada biste mogli pristati na jedan od uvjeta zajmodavca i primiti svoj zajam.

Transakcija se bilježi u blockchainu; primite svoj zajam nakon što ga konsenzus mehanizam potvrdi. Zatim zajmodavac može početi prikupljati uplate od vas u dogovorenim intervalima. Kada izvršite plaćanje putem svog dApp-a, ono slijedi isti proces u blockchainu; zatim se sredstva prenose zajmodavcu.

DeFi valuta

DeFi je dizajniran za korištenje kriptovalute za transakcije. Tehnologija se još uvijek razvija pa je teško točno odrediti kako će se postojeće kriptovalute implementirati, ako uopće. Veliki dio koncepta vrti se oko stablecoina, kriptovalute koju podupire entitet ili je vezana za fiat valutu poput dolara.

Budućnost DeFi-ja

Decentralizirane financije još su u početnim fazama svoje evolucije. Za početak, nije regulirano, što znači da je ekosustav još uvijek prožet infrastrukturnim nezgodama, hakovima i prijevarama.

Postojeći zakoni izrađeni su na temelju ideje o zasebnim financijskim jurisdikcijama, svaka sa svojim skupom zakona i pravila. DeFi-jeva sposobnost transakcije bez granica predstavlja ključna pitanja za ovu vrstu regulacije. Na primjer, tko je odgovoran za istragu financijskog kriminala koji se događa preko granica, protokola i DeFi aplikacija? Tko bi provodio propise i kako bi ih provodili?

VAŽNO: Otvorena i distribuirana priroda decentraliziranog financijskog ekosustava također bi mogla predstavljati probleme postojećoj financijskoj regulativi.

Ostale brige su stabilnost sustava, energetski zahtjevi, ugljični otisak, nadogradnje sustava, održavanje sustava i kvarovi na hardveru.

Mora se odgovoriti na mnoga pitanja i napraviti napredak prije nego što DeFi postane siguran za korištenje. Financijske institucije neće odustati od jednog od svojih primarnih načina zarađivanja novca—ako DeFi uspije, više je nego vjerojatno da će banke i korporacije pronaći načine da uđu u sustav; ako ne da kontroliraju kako koristite vaš novac, onda barem da zarade novac od sustava.

Koji je cilj decentraliziranih financija?

Cilj DeFi-ja je riješiti se trećih osoba koje su uključene u sve financijske transakcije.

Da li Bitcoin spada pod decentralizirane financije?

Bitcoin je kriptovaluta. DeFi je dizajniran za korištenje kriptovalute u svom ekosustavu, tako da Bitcoin nije DeFi onoliko koliko je dio njega.

Što je ukupna vrijednost zaključana u DeFi-ju?

Ukupna zaključana vrijednost (TVL) zbroj je svih kriptovaluta uloženih, posuđenih, deponiranih u bazen ili korištenih za druge financijske radnje u cijelom DeFi-ju. Također može predstavljati zbroj određenih kriptovaluta koje se koriste za financijske aktivnosti, kao što su eter ili bitcoin.

 

*VAŽNO: Sav sadržaj koji je prikazan ovdje na našoj web stranici, hiperlinkovima(poveznicama) drugih stranica, povezanim aplikacijama, forumima, blogovima, računima društvenih medija i drugim platformama (“Web mjesto”) informativnog je karaktera, nabavljen iz izvora trećih strana. Ne dajemo jamstvo za sadržaj i informacije na našim stranicama, uključujući, ali ne ograničavajući se na točnost i ažuriranje. Nijedan dio sadržaja koji pružamo ne predstavlja financijski savjet, pravni savjet ili bilo koji drugi oblik savjeta namijenjen vašem osobnom oslanjanju u bilo koju svrhu. Bilo kakvo korištenje ili oslanjanje na naš sadržaj isključivo je na vaš vlastiti rizik i diskreciju. Trebali biste provesti vlastito istraživanje, pregledati, analizirati i provjeriti naš sadržaj prije nego što se oslonite na njega. Trgovanje je vrlo rizična aktivnost koja može dovesti do velikih gubitaka, zato se obratite svom financijskom savjetniku prije donošenja bilo kakve odluke. Nijedan sadržaj na našoj web stranici nije namijenjen pozivu ili ponudi.