DeFi staking, u svojoj najužoj definiciji, odnosi se na praksu zaključavanja kripto imovine u pametni ugovor u zamjenu za postajanje validatorom u DeFi protokolu ili blockchainu sloja 1 i zarađivanjem nagrada za obavljanje dužnosti koje ta uloga zahtijeva. Šire gledano, DeFi staking često se koristi kao skupni izraz za sve DeF aktivnosti koje zahtijevaju privremeno angažiranje kripto imovine.

U sljedećim odlomcima pobliže ćemo pogledati staking i dva druga popularna oblika DeFi ulaganja – yield farming i rudarenje likvidnosti. Pokušat ćemo identificirati suptilne i manje suptilne razlike među njima, kao i najveće izazove s kojima se DeFi sektor u nastajanju trenutno suočava. Započnimo.

Image by Freepik

Vrste DeFi stakinga

Staking

Kao što je gore spomenuto, najčišći oblik udjela uključuje zaključavanje određene količine kripto imovine kako bi se postalo validator u Proof-of-Stake (PoS) blockchain mreži.

Za razliku od konsenzusnih algoritama Proof of Work, gdje osiguravanje valjanosti transakcije zahtijeva puno energetski intenzivnog računalnog rada, PoS se oslanja na validatore koji su zainteresirani za uspjeh mreže putem svoje uložene kripto imovine. Drugim riječima, validatori moraju marljivo obavljati svoje dužnosti, inače se suočavaju s rizikom gubitka dijela ili čak cijelog udjela. Osim toga, validatori ispunjavaju uvjete za primanje nagrada za ulaganje za stvaranje i provjeru blokova, što dodatno potiče dobro ponašanje.

Nedvojbeno, trenutno najistaknutiji PoS blockchain je Ethereum, koji prelazi s Proof of Work na Proof of Stake kao dio projekta eth2 (Ethereum 2.0). Ostali značajni primjeri uključuju Polkadot i The Graph.

Na svojoj najosnovnijoj razini, proces ulaganja svodi se na to da zainteresirana strana postavlja ‘obveznicu’ (ulog) kako bi postala validator mreže, što zauzvrat čini tu stranu prihvatljivom za nagrade za ulaganje. Problem s ovim izravnim pristupom ulogu je taj što je zahtjev za ulogom često prilično visok. Na primjer, da biste postali validator na eth2-ovom Beacon Chainu, trebate objaviti 32 ETH, što je velika investicija. Zbog toga većina pojedinačnih ulagača obično nema mogućnosti za ulaganje.

Srećom, pojavili su se pružatelji usluga udjela koji ljudima omogućuju da zaobiđu visoke financijske zahtjeve. Prvo, imamo takozvane fondove za ulaganje, koji omogućuju ljudima da udruže snage s drugim kripto investitorima kako bi prikupili kapital za uloge. Sustav omogućuje ljudima da polože bilo koju količinu tokena u staking pool i počnu zarađivati ​​pasivni prihod na temelju toga koliko ukupnog udjela u poolu čini njihov depozit.

Alternativno, korisnici se također mogu obratiti kripto mjenjačnici, budući da većina glavnih centraliziranih i decentraliziranih mjenjačnica nudi usluge DeFi stakinga.

Yield farming

Dok su platforme za posuđivanje pružile prvi snažan slučaj korištenja decentraliziranog financiranja, pojava yield farminga pokazala je pravu snagu DeFi-ja. Izraz se odnosi na praksu premještanja kripto sredstava između više Defi platformi za ulaganje kako bi se povećali povrati. U osnovi, ljudi stavljaju svoju imovinu na raspolaganje protokolu zajmova ili fondu likvidnosti i zarađuju pasivni prihod u obliku kamata, kao i postotak prihoda koji generira platforma po njihovom izboru. Međutim, oni mogu lako preusmjeriti svoju imovinu na druge bazene i platforme kako bi lovili unosnije stope povrata.

Naravno, ulaganje u različitu imovinu s idejom da povećate svoj potencijal zarade ili da se zaštitite od neočekivanih rizika jedna je od središnjih strategija ulaganja i na tradicionalnim financijskim tržištima. Međutim, DeFi staking omogućuje dosad neviđenu fleksibilnost, budući da kombinacija 24/7 pristupa tržištima, automatizacije vođene pametnim ugovorima i nedostatka posrednika omogućuje ulagačima prebacivanje između više DeFi protokola s malo ili bez prekida. Takva razina fleksibilnosti stvara obilje mogućnosti za formiranje različitih DeFi strategija ulaganja.

Liquidity mining

Rudarenje likvidnosti potkategorija je uzgoja prinosa koja uključuje pružanje kripto imovine fondovima likvidnosti. Ovi skupovi su ključni za omogućavanje trgovanja bez posrednika na vrsti decentraliziranih kripto razmjena (DEX) poznatih kao auto market maker (AMM). Tipični skup likvidnosti sastoji se od dvije imovine koje čine određeni trgovinski par – na primjer ETH/DAI – i koristi algoritam kako bi se osiguralo da vrijednost jedne imovine uvijek bude jednaka vrijednosti druge. To znači da skup dinamički prilagođava cijene imovine kako bi se uzele u obzir sve promjene u njihovim odgovarajućim vrijednostima koje su se mogle dogoditi kao rezultat trgovanja. Da to stavimo u kontekst našeg primjera ETH/DAI, kupnja ETH bi smanjila količinu ETH u bazenu, dok bi povećala količinu DAI. Kako bi se tome suprotstavio, pool povećava cijenu ETH-a u odnosu na DAI.

U svojoj srži, cijeli ovaj sustav oslanja se na pružatelje likvidnosti koji stavljaju svoju imovinu na raspolaganje fondovima likvidnosti. Za to pružatelji likvidnosti mogu dobiti različite financijske poticaje, uključujući postotak naknada prikupljenih od strane skupa. Neke DeFi staking platforme također uključuju vlastite tokene u svoje programe nagrađivanja. Kao što ćemo vidjeti u nastavku, DeFi protokoli moraju imati snažne programe nagrađivanja kako bi ulozi bili ekonomski održivi za pružatelje likvidnosti.

Nedostaci DeFi stakinga

Iako ima neke značajne prednosti u odnosu na tradicionalno ulaganje, postoje i neki nedostaci DeFi stakinga koje treba primijetiti. Glavni je takozvani ‘nestalni gubitak’ koji se javlja u procesu rudarenja likvidnosti.

Nestalni gubitak

Budući da se algoritmi za prilagodbu cijena skupova likvidnosti bave samo održavanjem ravnoteže između vrijednosti imovine unutar skupa, isti tokeni mogu imati različite vrijednosti unutar i izvan skupa likvidnosti. Zbog toga je gubitak vaših tokena iz skupa. Programi nagrađivanja za ulaganje namijenjeni su suzbijanju ovog fenomena i osiguravanju naknade za pružatelje likvidnosti za njihov trud.

Cijena Gasa

Drugi nedostatak proizlazi iz ograničene skalabilnosti trenutne generacije lanaca blokova sloja 1, posebno Ethereuma, koji je dom većini najpopularnijih DeFi protokola današnjice. Problem skalabilnosti često dovodi do poskupljenja cijene gasa(Gas je jedinica mjerenja ovog računarskog rada, koji se obično mjeri u Gwei.), što DeFi aktivnosti čini prilično skupim. Ovdje se nade u pronalaženje održivog rješenja problema polažu u Ethereum 2.0, kao i u mnoštvo rješenja sloja 2, uključujući rollupove. Jedan od najpopularnijih DeFi protokola, Uniswap, nedavno je implementiran na dva najistaknutija rješenja skupljanja trenutno na tržištu – Optimism i Arbitrum.

Zaključak

Prethodno navedeni nedostaci odražavaju činjenicu da je DeFi još uvijek nov koncept koji treba dalje razvijati i doraditi. Još uvijek postoje neki izazovi s kojima se treba pozabaviti, posebice s obzirom na činjenicu da je blockchain tehnologija općenito još daleko od zrelosti. Ipak, čak iu ovoj ranoj fazi, DeFi staking pokazao je da ima veliki potencijal i mogao bi pružiti održivu alternativu tradicionalnom ulaganju. 

 

*VAŽNO: Sav sadržaj koji je prikazan ovdje na našoj web stranici, hiperlinkovima(poveznicama) drugih stranica, povezanim aplikacijama, forumima, blogovima, računima društvenih medija i drugim platformama (“Web mjesto”) informativnog je karaktera, nabavljen iz izvora trećih strana. Ne dajemo jamstvo za sadržaj i informacije na našim stranicama, uključujući, ali ne ograničavajući se na točnost i ažuriranje. Nijedan dio sadržaja koji pružamo ne predstavlja financijski savjet, pravni savjet ili bilo koji drugi oblik savjeta namijenjen vašem osobnom oslanjanju u bilo koju svrhu. Bilo kakvo korištenje ili oslanjanje na naš sadržaj isključivo je na vaš vlastiti rizik i diskreciju. Trebali biste provesti vlastito istraživanje, pregledati, analizirati i provjeriti naš sadržaj prije nego što se oslonite na njega. Trgovanje je vrlo rizična aktivnost koja može dovesti do velikih gubitaka, zato se obratite svom financijskom savjetniku prije donošenja bilo kakve odluke. Nijedan sadržaj na našoj web stranici nije namijenjen pozivu ili ponudi.